Tahsilat Nedir? e-Tahsilat İşlemi Nasıl Yapılır?

E-Dönüşüm 2dk
E-Dönüşüm

Ödeme seçenekleri söz konusu olduğunda, hiçbir şey elektronik ödemeden daha uygun değildir. Bu sistemde bir çek yazmanız, bir kredi kartını geçirmeniz veya herhangi bir kağıt parayla uğraşmanız gerekmez. Tek yapmanız gereken Web tarayıcınıza bazı bilgileri girmek ve ödeme butonuna tıklamaktır. Giderek daha fazla insanın posta yoluyla çek göndermeye alternatif olarak elektronik ödemeye veya e-ödemeye yönelmesi şaşırtıcı değil.
Bu yazımızda, e-Tahsilat ile ilgili detayları inceledik.

Nasıl e-Tahsilat Yapabilirim?


Elektronik ödeme, kağıt çek içermeyen her türlü nakit dışı ödemedir.
e-Tahsilatın gerçekleştirilebilmesi için elektronik ödeme yöntemleri incelenmelidir. Bu yöntemler arasında kredi kartları, banka kartları ve ACH (Automated Clearing House) ağı bulunur.
ACH sistemi, doğrudan para yatırma, otomatik ödeme ve e-çeklerden oluşur.

Elektronik Ödeme İşlem Türleri Nelerdir?


Elektronik ödeme yöntemleri için üç ana işlem türü vardır. Bu işlemler arasından size uygun tahsilat yöntemini seçebilirsiniz:

Müşteriden Satıcıya Tek Seferlik Ödeme


Amazon gibi bir e-ticaret sitesinde çevrimiçi alışveriş yaptığınızda, bir kerelik müşteriden satıcıya ödeme yaygın olarak kullanılır.
Bazı Web sitelerinde kredi kartı yerine e-çek kullanabilirsiniz. E-çek ile ödeme yapmak için hesap numaranızı ve bankanızın yönlendirme numarasını yazmanız gerekir. Satıcı, müşterinin bankası aracılığıyla ödemeye izin verir ve bu banka daha sonra bir elektronik fon transferi (EFT) başlatır veya bir çek yazdırır ve satıcıya postalar.

Müşteriden Satıcıya Yinelenen Ödeme


Bu tür ödeme planı genellikle araba sigorta şirketleri, telefon şirketleri ve kredi yönetim şirketleri tarafından sunulmaktadır. Bazı uzun vadeli sözleşmeler (spor salonları veya fitness merkezlerindekiler gibi) bu tür otomatik ödeme planını gerektirir.

Otomatik Bankadan Satıcıya Ödeme


Bu ödeme yöntemini kullanmak için bankanızın çevrimiçi fatura ödemesi adlı bir hizmet sunması gerekir. Bankanızın Web sitesine giriş yaparsınız, satıcının bilgilerini girersiniz ve bankanıza faturanızı ödemek için hesabınızdan elektronik olarak para transfer etmesi için yetki verirsiniz.

İşletmem için e-Tahsilat Çözümümü Nasıl Bulabilirim?


Piyasada işletmeler için güncel olarak birçok e-Tahsilat çözümü sunuluyor. Bunları sitenize entegre edebilmek için belli bir hizmet bedeli ödemeniz gerekir. Yukarıda belirttiğimiz online ödeme yöntemlerinden sizin için uygun olanını sunan bir firmayla anlaşma sağlayabilirsiniz.

e-Tahsilat Yapmak Güvenli Midir?


Elektronik ödemelerin başlıca sakıncaları, mahremiyet ve kimlik hırsızlığı olasılığı konusundaki endişelerdir.
Neyse ki, hassas kişisel bilgilerinizin yanlış ellere geçmesini önlemek için birçok güvenlik önlemi mevcuttur.
Ödemeleri web siteniz içinde yapmayı tercih ediyorsanız, yapmanız gereken ilk şey güvenli bir sunucu kurmaktır. Bu, davetsiz misafirlerin gizli bilgileri ele geçirmesini zorlaştırmak için şifreleme kullanan bir bilgisayardır. Verileri şifrelemek için Secure Socket Layer (SSL) teknolojisi kullanılır. SSL sertifikası için online başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca PCI-DSS sertifikasına sahip e-Tahsilat sunucularıyla anlaşmanız tahsilatlarınız güvence altına alınabilmesi için önerilir.

e-Tahsilatta Para Ne Zaman Hesabıma Aktarılır?


e-Tahsilat için anlaştığınız firmaya göre sizden kesilecek komisyon oranları ve blokaj süreleri değişkenlik gösterir. Örneğin iyzico şirketinde paranız 7 gün içerisinde hesabınıza yatırılır.


İşletmenize ait tahsilat sürecinizi hızlandırabilmeniz için Mikro Yazılım Fatura Kesim programı programı kullanabilir, zamandan tasarruf edebilirsiniz.

İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz. Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
Whatsapp iletişim

Abone Olun

Blog sayfamıza abone olarak yeni içeriklerden haberdar olabilirsin!