Yapay Zeka muhasebeyi Nasıl Değiştirecek? İşte 2024 Verileri
İçindekiler
- Yapay Zekanın Muhasebe Profesyonellerine Etkisi Nasıl Olacak?
- Muhasebe Mesleğinin Geleceği Nasıl Olacak?
- Rutin İşler Otomatikleşecek
- Stratejik İşler Daha Önemli Olacak
- Belki de Gelecekte Muhasebecilere, “Finansal Danışman” Diyeceğiz
- Yapay Zeka İş Yapış Biçimlerimizi Nasıl Değiştirecek?
- Zaman Tasarrufu
- “Değerli şeyler” Yapma Algısı
- Etik Sorumluluk
- Sürekli Öğrenim
- Yeni Teknolojilere Açık Olmak
- Değişime Uyum Sağlamak
Thomson Reuters Enstitüsü, temmuz ayında muhasebeciler dahil olmak üzere pek çok meslek erbabını yakından ilgilendiren bir rapor yayınladı. Profesyonellerin Geleceği (Future of Professionals) olarak isimlendirilen bu raporda enstitü, çeşitli sektörlerdeki 2.200’den fazla profesyonele ( vergi ve muhasebe firmaları da dahil olmak üzere) bir anket uyguladı. Araştırmanın amacı, profesyonellerin meslek hayatlarının gelecekte karşılaşacağı dönüşümleri tespit etmek ve öngörüler oluşturmaktı.
Peki, raporun sonucunda nasıl veriler ortaya çıktı? Bu yazımızda detaylarıyla inceledik.
Yapay Zekanın Muhasebe Profesyonellerine Etkisi Nasıl Olacak?
Yapay zekanın iş süreçlerini nasıl dönüştürdüğü ve önümüzdeki beş yıl içinde bu dönüşümün nasıl hızlanacağını araştıran anket sonuçlarına göre, aşağıdaki veriler elde edilmiş:
- Katılımcılar’ın %77’si, yapay zekanın işlerinde yüksek veya dönüşümsel bir etkiye sebep olacağına inanıyor.
- Bu oran, 2023 yılında %67 idi. Dolayısıyla 10 puanlık bir artış söz konusu.
- Bununla birlikte katılımcılar arasında firmalarının teknolojiye geç adapte olacağına ve bu nedenle rekabette geri kalacağına dair bir kaygı da tespit edilmiş.
Muhasebe Mesleğinin Geleceği Nasıl Olacak?
Öte yandan, yapay zekanın muhasebe ve mali müşavirlik mesleklerini bazı başlıca konularda dönüştüreceği öngörülüyor.
Rutin İşler Otomatikleşecek
Veri girişi, raporlama gibi rutin işlerin muhasebe programları tarafından otomatize edildiğine daha şimdiden şahit oluyoruz.
Gelecekte, bu tarz işlemlerin tamamen otomatik hale geleceği öngörülüyor.
Stratejik İşler Daha Önemli Olacak
Elbette ki muhasebe, yalnızca rutin işlerden ibaret değil. Rutin işler yazılımlar ve yapay zeka tarafından yapılır hale geldikten sonra, muhasebecilerin daha çok stratejik işlerle meşgul olması bekleniyor.
Örneğin, bir işletmenin finansal büyümesinde sorumluluk sahibi olmak.
Belki de Gelecekte Muhasebecilere, “Finansal Danışman” Diyeceğiz
İlgili raporda vergi ve muhasebe alanında çalışan katılımcıların %45’i, çalıştıkları işletmelerin müşterilerine yanıt sürelerini iyileştirmek için fırsatlar gördüklerini belirtmiş.
Geleneksel bir firma-muhasebeci ilişkisinde muhasebecinin firmasına müşteri memnuniyeti veya sermayenin yönetimi gibi konularda tavsiyelerde bulunması çok da beklenmez, değil mi?
Gelecekte bu durumun tamamen değişmesi bekleniyor.
Finansal işlemler otomatik hale geleceği için serbest muhasebecilerin ve mali müşavirlerin firmaların finansal danışmanları gibi hareket edeceği düşünülüyor.
Yapay Zeka İş Yapış Biçimlerimizi Nasıl Değiştirecek?
Şimdi de daha geniş bir perspektiften, yapay zekanın iş yapış pratiklerimize nasıl etki edeceğini inceleyelim.
Zaman Tasarrufu
Thomson Reuters Enstitüsü’nün raporuna göre vergi ve muhasebe alanında çalışanların %58’i, mevcut pozisyonlarında istedikleri tüm görevleri yerine getirmek için yeterli zamana sahip olmadıklarını düşünüyor.
Bununla birlikte verilere göre yapay zeka, çalışanlara yılda yaklaşık 200 saat kazandıracak. Araştırmaya göre çalışanların %54’ü yapay zekanın iş süreçlerinde zaman tasarrufu sağlayarak daha verimli çalışmalarına yardımcı olacağına inanıyor.
Araştırmaya katılan muhasebecilerin %34’ü ise elde edecekleri zamanı iş-yaşam dengesini sağlamak için kullanmayı tercih edeceklerini belirtmiş.
“Değerli şeyler” Yapma Algısı
Araştırmaya katılanların yaklaşık %40’ı, teknolojinin rutin işleri otomatize etmesinin, kendilerinin daha yüksek değerli işler yapmasına vesile olabileceğini belirtmiş. Kısacası yapay zekanın üstlendiği iş yüküyle insan çalışanlara, şirketlere daha fazla değer katacak ve kendi fikirlerini öne sürebilecek alan açacağı düşünülüyor.
Etik Sorumluluk
Araştırmaya göre çalışanların %95’i, yapay zekanın bazı kararlar üzerinde nihai yetkiye sahip olmasının etik sorunlara yol açabileceğini düşünüyor.
Bu durum yapay zeka kullanımında insan kontrolünün öneminin artacağını ortaya koyuyor.
Muhasebe Profesyonelleri Geleceğe Nasıl Hazırlanmalı?
Yapay zekanın hızlı yükselişiyle, muhasebe profesyonellerinin teknolojiye adapte olması ve kendilerini bu alanda geliştirmeleri artık bir zorunluluk haline geldi.
Bu dönüşüme ayak uydurmak için üç önemli tavsiye gündemde.
Sürekli Öğrenim
Yapay zeka ve dijital yenilikleri takip etmek, profesyonellerin rekabette bir adım öne geçmesini sağlayacak. Yapay zeka işleri çok daha hızlı ve verimli şekilde halledecek olsa da onu kullanacak olan insanlar. Dolayısıyla yapay zeka kullanımı hakkında uzmanlaşmak ve güncellemeleri sürekli takip etmek, gelecekte bir muhasebecinin sahip olması gereken becerilerden biri.
Yeni Teknolojilere Açık Olmak
Güvenilir teknolojik çözümleri araştırarak iş süreçlerine entegre etmek operasyonel verimliliğin olmazsa olmazı haline gelecek. Muhasebecilerin gelecekte daha çok danışmanlık becerileriyle öne çıkacağından bahsetmiştik. Muhasebe teknolojileri ile ilgili danışmanlık da kuşkusuz bunun bir parçası olacak.
Değişime Uyum Sağlamak
Gerçekten de bir değişimler ve dönüşümler çağında yaşıyoruz.
Yeniliklere açık bir çalışma kültürüne sahip olmak ve değişiklikleri inovatif bir bakış açısıyla karşılayabilmek, yakın geleceğin aranılan becerisi olacak.
BLOG
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
Abone Olun
Blog sayfamıza abone olarak yeni içeriklerden haberdar olabilirsin!