Finansal Tablolar Nasıl Hazırlanır ve Nasıl Öngörüde Bulunulur?

Muhasebe ve Finans Girişimcilik İş Yönetimi 3dk
Muhasebe ve Finans Girişimcilik İş Yönetimi

Tablolar, finansal öngörülerde bulunmamızı sağlayan araçlardır ve iş planlarımızın yol haritası gibidir. İş planının en önemli parçası olan finansal öngörüler, gerek finansman arayışı için gerek işinizin geleceği için her an elinizde bulunması gereken kaynaklardır. Özellikle kuracağınız iş için finansmana ihtiyacınız varsa yatırımcılara bu öngörüler sayesinde doğru bir sunum yapabilirsiniz.
Peki, finansal tablolar nasıl hazırlanır ve nasıl finansal öngörüde bulunulur? Detaylar yazımızda.

Finansal Tablolar Hangileridir?


Finansal tabloları şöyle sıralayabiliriz:

  • Gelir Tablosu
  • Nakit Akışı Tablosu
  • Bilanço
  • Öngörülerin temeli olan varsayımlar

Finansal Öngörüler Neden Önemlidir?


Finansal öngörüler sıklıkla 3 yıllık dönemler için hazırlanır. Bu öngörülerin gerçekleştirilebilirlik ihtimalinin yüksek olması, işin başarısını kanıtlar. Bu yüzden özellikle yeni işlerde finansal öngörülere çok önem verilir.
Girişimcilik deneyiminizin iyi olması ve eğer varsa finansman arayışınızın başarıyla sonuçlanması için öngörülerinizin de güçlü olması gerekir.

Yatırımcılar Neden 3 Yıllık Öngörüleri Görmek İster?


Yatırımcılar, şirketinizin tablolarına bakar ve 3 yıllık öngörülerde şu soruların cevabını arar:

  • Şirketinizin hedefleri uzun vadeli bir plana göre mi belirlenmiş?
  • Mevcut yönetim becerileri ile hedeflenen büyüme mümkün mü?
  • Satış veya brüt kar öngörülerinizle ilgili ne durumdasınız (hedefleri tutturdunuz mu yoksa hedeflerin gerisinde misiniz) ve bu durumdan nasıl sonuçlar çıkardınız?
  • Yeterli ve doğru kaynağı talep ettiniz mi?

Finansal Tablolar Nasıl Hazırlanır?


Finansal tabloları nasıl hazırlamanız gerektiğine adım adım göz atalım.

Önce Hangi Finansal Tabloyu Hazırlamak Gerekir?


Doğru ve sağlam bir iş planı oluşturmak için öncelikle ayrıntılı bir gelir tablosu hazırlamanız gerekir.
Gelir tablonuzla birlikte nakit akışınız da ortaya çıkacaktır, ardından şirket değerlemenizi gösteren bilançoları hazırlayabilirsiniz.

Gelir Tablosunu Hazırladıktan Sonra Yapmanız Gerekenler


Gelir tablosu aşamasında gelir modelinizi de saptamanız gerekir. Bu modeli belirlerken fiyat politikanızı düşünmeli, ne zaman, ne kadar satış hedeflediğinizi ve müşterilerin ne zaman ödeme yapacağını da bilmelisiniz.
Ardından üretim seviyenizi, üretim masraflarınızı ve genel giderlerinizi belirleyebilirsiniz. İlk üç yıllık gelir ve giderlerinizi aylık olarak gösterebilirsiniz.

Gider Kalemleri Nelerdir ve Nasıl Hazırlanır?


Giderlerinizi aşağıdaki kalemlerle belirleyebilirsiniz. Bu giderler sektöre göre değişiklik gösterebilir.

  • Satışların maliyetleri: Malzeme maliyeti, işçilik, genel üretim
  • Faaliyet giderleri: Genel yönetim, pazarlama, satış
  • Finansman giderleri ve diğer giderler

Gider Kategorileri Nelerdir?


Giderlerinizi sabit giderler ve değişken giderler olarak ayırabilirsiniz.

  • Sabit giderler: Kira, faturalar, muhasebeci, hukuk danışmanlığı, kurye-kargo, teknoloji, reklam-pazarlama, personel giderleri
  • Değişken giderler: Üretim hammadesi, paketleme, müşteri hizmetleri, doğrudan satış kanalları, doğrudan pazarlama giderleri

Nakit Akışı Tablosu Nasıl Hazırlanır?


Nakit akışı tablosunda şirketinize giren ve şirketinizden çıkan nakdi takip edebilirsiniz.
Bu tablodan ilgili dönemde işletmenin nakit giriş ve çıkışını, kaynaklarını ve bu kaynakların kullanım yerlerini kullandıkları zamana göre görebilirsiniz.
Böylece hangi dönemde finansmana ihtiyacınızın olduğunu, işe ne zaman nasıl müdahale etmeniz gerektiğini kolayca anlayabilirsiniz.

Bilanço Hazırlamak


Bilanço, şirketinizin belirli bir zamanda sahip olduğu varlıkları (aktif) ile bu varlıkların kaynağı olan üçüncü kişilerin alacak haklarını (borçlar) ve işletme sahibi ile ortaklarının haklarını (öz kaynaklar/pasif) gösteren finansal durum tablosudur.
Varlıklar, tablonun aktif tarafıyken, borçlar ve öz kaynaklar da pasif tarafı oluşturur. Bilançolar belirli bir dönemin dökümünü gösterir.

Nasıl Öngörüde Bulunulur?


Hazırlayacağınız finansal tablolar sabit ve her şeyi kusursuz şekilde yansıtan araçlar değildir. Yatırımcılar da böyle düşünmez. Ancak bir işe başlarken finansal tablolar sayesinde işiniz hakkında veri toplayabilir, bu veriyi planlarınıza göre işleyebilir ve bu sayede hedeflerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Zaten önceki işlerinizden gerçekçi finansallar hakkında az çok bilgi sahibisinizdir.
Bununla birlikte sizin işinize benzer işler yapmış mükellefleri olan muhasebeci ve mali müşavirler ile çalışarak tablolarınız için yardım alabilirsiniz. Mali müşaviriniz, olası giderler, karşınıza çıkabilecek sorunlar ile kar ve zarar durumuyla ilgili ilgili deneyimlerini size aktarabilir.
Son olarak, alanınızla ilgili pazar araştırmalarını inceleyebilir, bu alandaki başka şirketlerin neler yaptığı hakkında bilgi edinebilirsiniz.

İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz. Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
Whatsapp iletişim

Abone Olun

Blog sayfamıza abone olarak yeni içeriklerden haberdar olabilirsin!