Fiş veya Fatura Kesmemenin Cezası Nedir?

Hukuk ve Vergi KOBİ 3dk
Hukuk ve Vergi KOBİ

Müşteri tarafından alınan hizmet veya ürünlerin karşılığında müşteriler istesin veya istemesin, işletme tarafından fatura veya fiş verilmesi bir zorunluluktur. Fatura veya fiş kesmemek işletmelerin vergi kaçağı yapmaları gibi kanunsuzlukları doğurabilir. Fatura veya fiş kesmeyerek kanuna uygunsuz işlerin yapılmasını engelleyebilmek adına para cezası getirilmiştir. Bu yazıda fatura veya fiş kesmemenin elektronik ortamda ve normal alışverişlerde cezası kaç TL’dir, fatura veya fiş kesmeyen işletmeler kime şikayet edilebilir gibi soruların cevaplarını derledik.

Fatura ve Fiş Kesmenin Önemi


Fiş, şimdiki kadar kullanımı kolay makinelerin olmadığı dönemlerde, özellikle vergi iade zarfları hazırlamakla yükümlü işletmeler için hazırlaması oldukça meşakkatli bir belgeydi. Bu zamanlardan süregelen yorucu bu işlemler, günümüzde fiş yazıcıları ve Fiş Yazdırma Programları sayesinde çözüldü ve fiş yazıcılarının kullanımı da yaygınlaşmaya başladı.
Yine de fiş ve fatura hazırlamayan işletmelere sık sık rastlıyoruz. Bu tip durumlarda yasal haklarımızı koruyabilmek için ister alıcı ister satıcı tarafında olalım alışverişlerde fiş ve fatura kullanmalıyız.

Fatura ve Fiş Kesmeme Cezası Kaç TL’dir?


Fiş, alınan hizmet ve ürünlerin karşılığında üzerinde alışverişin yapıldığı tarih saat ve çeşitli bilgileri barındıran KDV oranının da belirtildiği fatura çeşitleri arasında yer alır. Fişler, alınan ürün ve hizmetlerin resmi bir belgesidir. Üzerinde belirtilen KDV oranının da ödenmiş olduğunu belgeler. Vergi kaçağının önüne geçilebilmesi için bu belgeleme oldukça değerlidir.
Devlet tarafından alınması gereken vergilerin kaydının tutulabilmesi de yine fişler sayesinde mümkün olur. Bu nedenle yukarıda da belirttiğimiz gibi müşteri istesin veya istemesin satıcıların fiş vermeleri yasal bir zorunluluktur. Bilinçli tüketiciler bu yasal zorunluluğu uygulamayan işletmeleri şikayet etmelidir.

2024’te elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekenler de dahil olmak üzere fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu verilmemesi, alınmaması, elektronik olarak düzenlenmesi gereken belgelerin kağıt olarak düzenlenmesi halinde, yılın ikinci yarısı için aşağıdaki özel usulsüzlük cezaları uygulanır:
Fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu verilmemesi veya alınmaması:

  1. Tespit: 10.000 TL
  2. Tespit: 20.000 TL
  3. Tespit: 30.000 TL
  4. Tespit: 40.000 TL
  5. Tespit: 50.000 TL
  6. ve Sonraki Tespitler için: 100.000 TL
    Bir takvim yılı içinde her bir belge nev’ine ilişkin olarak kesilecek toplam ceza tutarı: 1.700.000 TL

Not: Özel usulsüzlük cezasının tutarı yılın ilk yarısında 3.400TL idi.
Bunun yanında verilen faturayı almamak da bir suç teşkil eder. 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 353. maddesine göre fatura düzenlemeleri ve fatura almaları gereken kişilere, faturaların verilmemesi ve alınmaması gibi kanuni yükümlülüklere aykırı bir durum oluşturmaları neticesinde her birine özel usulsüzlük cezası uygulanacağı bildirilir.

Fatura ve Fiş Kesmeyen İşletmeler Nereye Şikayet Edilir?


Bir vatandaşlık görevi olarak fiş kesmeyen işletmeleri şikayet ederek kanunsuzlukların önüne geçmek oldukça değerlidir. Bu yüzden fiş kesmeyen işletmeleri tespit ettiğinizde nasıl şikayet edeceğinizi bilmeniz iyi olur.
Şikayet bildiriminin iki farklı yolu vardır.

  • Birincisi, bağlı olduğunuz vergi dairesine giderek bir şikayet dilekçesi yazarak işletmenin incelenmesini talep etmektir.
  • İkincisi ise Maliye Bakanlığı’nın 189 numaralı telefonunu tuşlayarak müşteri hizmetlerine ulaşmak ve şikayetinizi bu yolla oluşturmaktır.

2024’te e-Fatura Düzenlememenin Cezası Var Mı?


e-Fatura; e-Fatura mükellefleri açısından, internet üzerinden yapılmayan ürün ve hizmetlerin satışı gibi fatura oluşturulmaması ve oluşturulan faturanın alınmaması durumunda ceza uygulanan bir fatura türüdür. e-Fatura uygulaması için ceza uygulanabilecek usulsüz uygulamalar şunlardır:

  • e-Fatura’nın kanunen hiç düzenlenmemiş sayılması
  • e-Fatura’nın müşteri tarafından alınmaması
  • e-Fatura’nın düzenleyen tarafından verilmemesi
  • e-Fatura’ya satılan ürün veya hizmetin gerçek meblağından farklı meblağlar yazılmış olması
  • Satıcı tarafından düzenlenen e-Fatura’nın aslı ile örneği arasında uyuşmazlık olması
  • Elektronik belge olarak düzenlenmesi gereken e-Fatura’nın, Maliye Bakanlığı tarafından belirtilmiş olduğu zorunlu durumlar dışında kağıt üzerinde düzenlenmesi

Bu durumlar tespit edilirse, internetten olmayan diğer satışlar gibi 2024 yılı için her bir belgede özel usulsüzlük cezası kesilir.

İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz. Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
Whatsapp iletişim

Abone Olun

Blog sayfamıza abone olarak yeni içeriklerden haberdar olabilirsin!