e-Fatura geçiş zorunluluğu nedir? Şartları nelerdir?
İçindekiler
Dijital dönüşüm çağıyla birlikte, işletmelerin vergi süreçlerini daha verimli hale getirmek için e-Fatura kullanma trendi hızla artıyor. Bu teknolojik dönüşüm, işletmelere zaman, maliyet ve kaynak tasarrufu sağlamakla birlikte, kağıt kullanımını azaltarak çevresel etkiyi de minimize ediyor.
e-Fatura geçiş zorunluluğu, Türkiye’de belirli bir ciroya ve mali kapasiteye sahip olan işletmelerin elektronik fatura sistemine geçmek zorunda olmalarını ifade eder. e-Fatura geçiş şartları ve ciro limitleri, her yıl Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen ve Vergi Usul Kanunu’na dayanan bir düzenleme ile güncellenir. Detaylar yazımızda.
e-Fatura Nedir?
e-Fatura veya elektronik fatura, kağıt faturaların yerine elektronik ortamda düzenlenen ve gönderilen bir fatura türüdür. Geleneksel kağıt faturaların elektronik hali olarak da düşünülebilir. e-Fatura, işletmelerin satış işlemlerini dijital platformlarda gerçekleştirmesini sağlar ve vergi süreçlerini elektronik ortamda yönetmelerini mümkün kılar.
e-Arşiv Fatura ise işletmelerin, e-Fatura düzenleme zorunluluğuna tabi olmadıkları ancak yine de elektronik ortamda belge düzenlemeleri gereken durumlarda kullanılan dijital belge türüdür.
e-Fatura Zorunluluğu Nedir?
e-Fatura geçiş zorunluluğu, Türkiye’deki vergi mükelleflerine elektronik ortamda fatura düzenleme ve gönderme yükümlülüğü getiren düzenlemeleri ifade eder.
Zorunlu e-Fatura; vergi idaresine fatura bilgilerinin hızlı ve doğru bir şekilde iletilmesini sağlamayı, vergi kaçırma ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmeyi, işletmelerin maliyetlerini ve iş süreçlerini optimize etmeyı amaçlar.
Türkiye’de e-Fatura geçiş şartları GİB tarafından her yıl değiştiriliyor. e-Fatura e-Arşiv geçiş zorunluluğu her yıl daha fazla mükellefi kapsar hale geliyor ve e-Fatura’ya geçiş için belirlenen minimum ciro miktarı giderek aşağı çekiliyor. Bu da “e-Fatura herkese ne zaman zorunlu olacak?” sorusunun cevabının kapsamının her yılla birlikte genişlediği anlamına geliyor.
2024’te e-Fatura’ya Kimler Geçmelidir?
Yukarıda da belirtildiği gibi, “e-Fatura kimler için zorunlu?” sorusunun cevabı GİB’in düzenlemeleriyle her yıl değişiyor. 2024 yılı için e-Fatura geçiş zorunluluğuna tabi olan mükellefler şöyle:
- Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler,
- Gerek kendi internet siteleri gerekse de platformlar üzerinden e-Ticaret faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
- Gayrimenkul inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
- Motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
- İnternet ortamında ilan yayınlayanlar ile internet reklamcılığı hizmet aracılarının 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar.
- ÖTV kanununa dahil 1 sayılı malların üretimi, ithalatı, taşıması ve bunun gibi faaliyetler sebebiyle EPDK’dan lisans alan şirketler ile ÖTV kanununa eklenmiş olan 3 sayılı listede yer alan ürünleri üreten, inşa eden ya da ithal edenler, faaliyet yürüttüğü ya da lisans alımı yaptığı ayın 4 ay sonrasından itibaren e-Faturaya geçiş zorunluluğu kapsamına girer.
- Tüccar ya da komisyoncu olarak meyve ya da sebze ticaretiyle ilgilenenler, son faaliyet tarihlerini izleyen 3 ay içerisinde e-Faturaya geçmek zorundadır.
- İhracat işlemlerinde e- fatura mükellefi olan işletmeler, 3065 sayılı KDV kanunu 11. maddeye göre, ihracat yapıyorsa (bavul ticareti kapsamındaki satışlar dahil) söz konusu faturalarını e-Fatura olarak düzenleyecektir.
- Kültür ve Turizm Bakanlığı veya belediyelerden yatırım ya da işletme belgesi alarak konaklama hizmeti sunan işletmeler, herhangi bir yıl ya da brüt satış hasılatı sınırı olmadan e-Faturaya geçmek zorunda tutulmuştur.
2024’te Diğer e-Belgelerle İlgili Yasal Değişiklikler Neler?
e-Fatura geçişindeki güncel değişikliklerlebirlikte diğer e-Belge türleriyle ilgili de bazı güncel düzenlemeler mevcut:
- e-Arşiv Faturalarla ilgili eski 5000-30.000 sınırı 2022’de yayınlanan tebliğ ile değiştirilmişti. Buna göre aynı gün içinde vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen e-Arşiv Fatura sınırı 5 bin TL’ye indirilirken vergi mükellefi olanlar için bu tutar GİB tarafından belirlenen fatura kesme sınırına eşitlendi. Fatura düzenleme sınırı 2024 yılı için 6900 liradır.
- e-İrsaliye geçiş zorunluluğu, 2023 ve ilerleyen hesap dönemlerinde brüt satış hasılatı 10 milyon TL ve üzerinde olan mükellefleri kapsar. Demir, çelik veya çelik eşyaların ihracat, imalat veya ithalatını yapan firmalar ise e-Fatura’dan bağımsız olarak e-İrsaliye’ye geçmek zorundadır.
e-Fatura Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
e-Fatura sistemine geçiş, işletmelere birçok avantaj sağlar. e-Fatura geçiş zorunluluğu kapsamında e-Fatura’nın işletmenize sağlayabileceği avantajlardan bazıları şöyle:
- İşlem Süreçlerinin Hızlanması: e-Fatura sistemine geçiş ile kağıt fatura sürecindeki zaman alıcı işlemler ortadan kalkar. Fatura düzenleme, onaylama ve gönderme süreçleri elektronik ortamda anında gerçekleştirilebilir. Bu da işlemlerin daha hızlı ve etkili bir şekilde tamamlanmasını sağlar.
- İşletme Maliyetlerinin Azalması: e-Fatura kullanımı; kağıt, yazıcı, zarf, posta masrafları gibi fiziksel fatura gönderimiyle ilişkili maliyetleri ortadan kaldırır veya azaltır. Ayrıca fatura süreçlerindeki insan kaynakları maliyetleri de düşer.
- Verimlilik Artışı: Dijitalleşme, manuel veri girişi hatalarını minimize eder ve otomatik veri entegrasyonu sağlar. e-Fatura, işletmelerin muhasebe ve finansal sistemleriyle entegre olarak çalışabilir, bu da hataları ve veri girişiyle ilgili problemleri azaltır. Otomatik veri entegrasyonu aynı zamanda raporlama ve analiz süreçlerini de hızlandırır.
- Çevresel Etkinin Azalması: e-Fatura kullanımı, kağıt kullanımını azaltarak çevresel etkiyi en aza indirir. Kağıt üretimi, baskı ve posta süreçleri gibi faaliyetlerin azalması; doğal kaynakların ve çevrenin korunmasına katkıda bulunur.
Zorunlu e-Fatura Geçişi Nasıl Yapılır?
e-Fatura geçiş için yapılması gerekenler birkaç adımda özetlenebilir:
- GİB’in portalına giriş yapabilmek ve e-Belge işlemlerinizi gerçekleştirebilmek için bir e-İmza sertifikası veya Mali Mühür edinmeniz gerekir. e-Fatura geçiş sisteminde gerçek kişiler e-İmza, tüzel kişiler Mali Mühür kullanır.
- e-Fatura geçiş zorunluluğu için bir e-Fatura entegratörü seçin. e-Fatura işlemlerini yapabilmek ve faturalarınızı sorunsuz şekilde yönetebilmek için bir yazılım paketi edinmeniz gerekir. Mikro Yazılım’ın sunduğu Anahtar Teslim e-Fatura avantajlarını incelemek için tıklayın.
- GİB’in e-Fatura geçiş zorunluluğu için oluşturduğu e-Portal’da adınıza bir kayıt oluşturulması gerekir. Eğer bir e-Fatura entegratörü kullanmıyorsanız, bu işlemleri kendiniz tamamlamalısınız.
- Hepsi bu kadar, artık e-Fatura göndermeye ve faturalarınızı dijital olarak kolayca yönetmeye başlayabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
e-Fatura geçiş zorunluluğu için kullanacağınız yazılım çözümüne, başka bir tabirle e-Fatura entegratörüne göre uygulamanız gereken kurulum adımları farklılaşır. Mikro Yazılım e-Fatura programı kullanırken, ihtiyacınız olan bütün yönelgelere sahip olursunuz.
Evet, şahıs şirketleri e-Fatura kullanabilir. Şahıs şirketleri de e-Fatura geçiş şartlarını karşıladıkları sürece zorunluluğa tabidir.
Evet, 2024 geçiş şartları kapsamında yıllık cirosu üç milyonun üzerinde olan firmalar e-Fatura’ya geçmelidir. Cirosu 3 milyonun altında olanlar ise gönüllü olarak e-Fatura geçişlerini tamamlayabilir.
“e-Fatura ne zaman zorunlu?” sorusunun cevabı e-Fatura’ya geçiş zorunluluğuna tabi olup olmadığınıza göre değişir. Eğer e-Fatura geçiş şartlarını karşılıyorsanız, 1 Temmuz 2024’e kadar geçiş işlemlerinizi tamamlamakla yükümlüsünüz. Eğer temmuz ayı zorunlu fatura geçişine tabi değilseniz ve e-Fatura’ya gönüllü olarak geçecekseniz, böyle bir zaman kısıtı bulunmuyor.
Evet, zorunlu olarak dijital ortamda hazırlanması gereken belgelerin kağıt belge halinde hazırlandığı durumlarda Özel Usulsüzlük Cezaları uygulanır. Bu da e-Fatura’ya geçiş zorunluluğuna tabi olan mükelleflerin kağıt fatura düzenlemeye devam etmesi halinde yasal yaptırımla karşı karşıya kalacağı anlamına gelir.
BLOG
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
Abone Olun
Blog sayfamıza abone olarak yeni içeriklerden haberdar olabilirsin!