Bedelsiz Sermaye Artırımı Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Muhasebe ve Finans KOBİ Satış ve Pazarlama 3dk
Muhasebe ve Finans KOBİ Satış ve Pazarlama
İçindekiler
Bedelsiz sermaye artırımı nedir, nasıl kullanılır, avantajları neler sorularının cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Bedelsiz Sermaye Artırımı Nedir?
Bedelsiz sermaye artırımı, şirketin mevcut ortaklarından bedel ödeme karşılığı olmadan alınan yeni hisse senetlerinin çıkarılarak şirket sermayesinin artırılması olarak tanımlanır.
İç kaynaklardan sağlanan bedelsiz sermaye artırımında şirketin kasasına herhangi bir ek para girişi sağlanmaz.
Hisse senetlerinin değerini artırmak için kullanılan bir yöntem olan bedelsiz sermaye artırımı şirketin piyasa değerini koruduğu gibi şirkete birtakım avantajlar sağlar. Bedelsiz bölümü olarak da adlandırılan bedelsiz sermaye artırımında hisse senetleri şirket ortaklarına dağıtılır.
Bedelsiz Sermaye Artırımı Özellikleri Nelerdir?
Bedelsiz sermaye artırımının önemli özellikleri arasında şirketlerin mevcut ortakların sermaye artırımı oranına karşılıksız şekilde hisse vermesi, şirketin kasasına ek para girişi sağlamaması, bedelsiz sermaye artırımı sonucu şirketin piyasa değerini değiştirmemesi için hisse senetlerinin fiyatında düzenleme yapması yer alır.
Bedelsiz sermaye artırımında hisse senetleri genellikle hisse başına fiyattan daha düşük olduğundan dolayı yatırımcılar için hem kazançlı hem de uygun fiyata gelir. Şirketler, çoğu yatırımcı için alım satım fiyatını düşürmek ve hisselerinde alım satım likiditesini artırmak için bedelsiz sermaye artırımı yöntemini uygular. Bu yöntemi kullanan şirketlerin ödenmemiş hisse sayısı artar. Hisse başına kar payı ayarlanır ve genel temettü ödemeleri aynı tutulur.
Bedelsiz Sermaye Artırımı Neden Yapılır?
Şirketlerin değer düşüklüğü yaşamamak ve sermaye artırımına gitmek için bedelsiz sermaye artırımı yöntemini kullanmalarının birçok sebebi bulunur. Bedelsiz sermaye artırımında şirketler yeni yatırım yapmak ve sermayenin değerini yükseltmek için bu yöntemi tercih eder. Bu yöntem ile hisseler bölünmesi hisse senetlerin alım/satım işlemlerini kolaylaştırır.
Aynı zamanda uygulandığı gün hisse senedinin değerinin artmasını sağlar. Şirketlerin vergi (emisyon primi, yedekler, varlık satışları, özsermaye gelirleri) avantajlarından yararlanmasını sağlayarak sermayelerini artırır. Bununla birlikte şirketin enflasyon karşısında düşen sermayesini şirket kaynaklarını güncelleyerek toparlanmasını sağlar ve böylece enflasyonun etkisinden korumuş olur.
Bedelsiz Sermaye Artırımı Avantajları Nelerdir?
Bedelsiz sermaye artırımı şirket yatırımcı ve ortaklarına bazı çeşitli avantajlar sağlar. Bu sermaye artırımı türü alınırken şirketlerin herhangi bir vergi ödeme zorunluluğu bulunmaz. Bedelsiz hisseler alındıktan hemen sonra piyasada satılabilir, bu yöntemle şirketler daha fazla sermaye kullanabilir.
Uzun vadeli hisselerin alınması ile şirketler yatırımlarını artırabilir. Bedelsiz bu hisseler, hisse senetlerinin likiditesini artırarak nakde dönüşmesini kolaylaştırır ve şirkete ek hisseler sağlar. Uzun vadeli yatırım yapmak isteyen şirketlere birçok fayda sağlar.
Yatırımcıların, yatırımlarını çoğaltmak isteyen şirketlerin faaliyetlerine olan inancını artırır ve şirketleri daha cazip hale getirir. Nakit sıkıntısı çeken şirketler, bedelsiz sermaye artırımı ile hissedarlara gelir sağlar ve nakit temettü yerine bedelsiz hisse verebilir. Bedelsiz hisse ihracı şirketin çıkarılmış sermayesini artırdığından, şirket olduğundan daha büyük olarak algılanır ve yatırımcılar için daha uygun hale gelir.
Bedelsiz sermaye artırımı, şirketlerin nakit tasarrufu yapmasını sağlayarak daha küçük yatırımcıların şirket hisselerine katılımını ve dolayısıyla hisse senedinin likiditesini artırır. Bu yöntem şirketlerin hissedarlarına nakit temettü ödeyemedikleri veya ödememeyi tercih ettikleri durumlardan kurtulmalarına yardımcı olur.
Bedelsiz Sermaya Artırımı Nasıl Hesaplanır?
Şirketin mevcut ortaklarına mevcut paylarına göre bedelsiz sermaye payı verilir. Herhangi bir artış ve azalmanın görülmediği bedelsiz sermaye artırımında hesaplama yöntemi şirket hisselerinin kaç adet olduğunu belirleyen mevcut lot sayısı üzerinden yapılır.
Rüçhan hakkının kullanıldığı değeri koruyan hisselerin bölünme oranı ve fiyatı bu sermaye artırımı hesap yönteminde kullanılır. hesaplama formülünde kazanılacak mevcut lot sayısı mevcut lot oranı ile çarpılır ve 100’e bölünmesi ile yeni hisse fiyatı bulunur.
Bu yazı da ilginizi çekebilir:
Bedelli Sermaye Artırımı Nedir? Nasıl Hesaplanır?
İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz. Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
BLOG
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
Abone Olun
Blog sayfamıza abone olarak yeni içeriklerden haberdar olabilirsin!