Ayni Yardım Nedir? Vergisel Avantajları Nelerdir?

Mikro Ürünler E-Dönüşüm Girişimcilik KOBİ 3dk
Mikro Ürünler E-Dönüşüm Girişimcilik KOBİ

Son dönemde pek çok kişi devlet tarafından verilen yardımlar hakkında araştırmalar yapıyor. Bu yardımlar arasında en çok araştırılanlardan birisi ise ayni yardım.
Peki, ayni yardım nedir? Bu yazımızda aynı yardımı nedir, vergisel avantajları nelerdir gibi konular hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.

Ayni Yardım Nedir?


Öncelikle ayni yardım nedir sorusunun cevabı ile başlamak gerekir. Ayni yardım, kısaca para yerine mal veya hizmet bağışı yapmak olarak tanımlanabilir.
Bu tür bağışlar, kuruluşların topluma ve çevreye karşı sosyal sorumluluklarını yerine getirmelerine yardımcı olur. Ayrıca bu yardımlar, genellikle sivil toplum kuruluşları, okullar, hastaneler vb. gibi hayır kurumlarına yönelik olarak gerçekleşir.

Ayni Yardım Türleri Nelerdir?


Diğer yardımlarda olduğu gibi ayni yardımda da pek çok çeşit bulunur. Ayni yardım türleri arasında şunlar yer alır:

  • Gıda yardımı /Ramazan yardımı
  • Giyim yardımı
  • Tıbbi malzeme yardımı
  • Eğitim yardımı
  • İnşaat yardımı
  • Teknolojik ekipman yardımı

Hangi Tür Ayni Yardımlar Gelir Vergisinden Muaftır?


Bazı ayni yardımlar gelir vergisinden muaf sayılırken bazıları vergiye dahildir. Gelir vergisinden muaf olan ayni yardım türleri şunlar:

  • Personelin ulaşımı için sunulan servis hizmeti
  • İşyeri içinde verilen yemek
  • Yemek çeki ve yemek kartları
  • 100 metrekareye kadar olan lojman kirası ve elektrik, su giderleri
  • Personele işyerlerinde giymek üzere verilen ve işten ayrıldığında geri alınan iş giysileri
  • Yıllık asgari ücret tutarını aşmayan sağlık sigortası ve bireysel emeklilik katkı payları

Ayni Yardımın Vergisel Avantajları


Ayni yardımlarda bulunmanın çeşitli vergisel avantajları vardır. Bu avantajlar ayni yardımı gerçekleştirmek isteyen pek çok kuruluş için birçok fırsat sunar. Ayni yardımın vergisel avantajları arasında şunlar yer alır:

Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Bağışlar

Kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan ayni yardımların, vergi beyannamelerinde indirilebilir olduğunu biliyor muydunuz?
Kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan ayni yardımlar, beyan edilen karın %5’ine kadar indirilebilir.

Kurumsal Sosyal Sorumluluk

Ayni yardımda bulunmak aynı zamanda bir kuruluşun kurumsal sosyal sorumluluğunu yerine getirmesine yardımcı olur.
Kurumsal sosyal sorumluluk kapsamında yapılabilecek ayni yardımlara örnek olarak gıda, giyim, sağlık malzemeleri veya eğitim materyalleri gibi ihtiyaçların karşılanması verilebilir.

Vergi İndirimi

Ayni yardımlar, ayni yardım yapan kuruluşların gelir vergisinden düşülebilir.
Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. maddesinde ücret, “işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatler” olarak tanımlanır. Dolayısıyla, çalışanlara sağlanan ayni yardımlar yasal olarak ücret tanımının kapsamına girer. Söz konusu ayni yardımlar verildikleri dönemde ücret bordrosuna yansıtılarak kurum kazancından indirilebilir.

Bağış Yapılan Kuruluşlara Vergi İndirimi

Ayni yardım yapılan kuruluşlar, vergi beyannamelerinde kendilerine ayni yardım olarak verilen bağış miktarını belirttiklerinde bu bağışlar vergi ödemelerinden indirilir.

Ayni Yardım Nasıl Yapılır?


Ayni yardım gerçekleştirmek oldukça kolay bir işlemdir. Bunun için yapmanız gerekenler:

  • Hangi tür ayni yardım yapmak istediğinize karar verin. Gıda, giyim, tıbbi malzeme, eğitim, inşaat veya teknolojik ekipman yardımı yapabilirsiniz.
  • Hangi kuruluşa ayni yardım yapacağınıza karar verin. Örneğin, sivil toplum kuruluşları, okullar, hastaneler vb. gibi hayır kurumlarına yardım gerçekleştirebilirsiniz.
  • Kuruluşun ihtiyaçlarını öğrenin. İhtiyaçları öğrenmek için kuruluşlarla iletişim kurabilirsiniz.
  • Mal veya hizmetleri tedarik edin. Tedarik edeceğiniz mal veya hizmetlerin, kuruluşun ihtiyaçlarına uygun olması önemlidir.
  • Mal veya hizmetleri kuruluşa teslim edin. Teslimatta, mal veya hizmetlerin teslim tutanağının tutulması gerektiğini unutmayın.
  • Bağışın vergisel avantajlarını kullanın. Vergisel avantajlar için bağış makbuzlarını saklayın.

Ayni Yardım Bordroda Nasıl Gösterilir?


İşletme sahiplerinin cevabını merak ettiği sorulardan bir diğeri de ayni yardım bordroda nasıl gösterilir sorusu.

  • Ayni yardım bordroda gösterilirken, öncelikle ayni yardımın ne olduğu açık bir şekilde belirtilmelidir. Örneğin, sağlanan ayni yardımın yemek veya giyim yardımı olduğunun belirtilmesi gerekir.
  • Ayni yardımın miktarı belirtilmelidir. Eğer yardımın parasal bir değeri varsa, bu değer net olarak yazılmalıdır. Eğer yardımın parasal bir değeri yoksa bu durumda yardımın piyasa değeri belirlenerek bu değer bordroya işlenebilir.
  • Ayni yardımın vergilendirilip vergilendirilmediği bordroya yansıtılmalıdır. Bazı ayni yardımlar vergiden muaf tutulabilirken, bazıları vergilendirilebilir. Bu nedenle, ayni yardımın vergi durumunun belirtilmesi önemlidir.

    Ayni Yardım Bordro Örneği


Bir örnek verecek olursak, ayni yardım olarak sağlanan yemek yardımı bordroya şu şekilde yansıtılabilir:
Ayni Yardım: Yemek yardımı
Miktar: 500 TL
Vergi Durumu: Vergiden muaf
Daha sonra ise ayni yardım muhasebe kaydı gerçekleştirilir ve işlem tamamlanır.

İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz. Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
Whatsapp iletişim

Abone Olun

Blog sayfamıza abone olarak yeni içeriklerden haberdar olabilirsin!